Різдво. Святий вечір

Запись опубликована

різдво

Я не ходжу до церкви і не притримуюсь постів. Але Різдво для мене- це традиція, свято, яке з дитинства стало чимось святим, чистим та урочистим. Звичайно, в дитинстві вечеря на Святий вечір була на 10-му місці по важливості. Тоді я була мала і ще не знала що запах Різдва — це запах сіна, яке стелили в хаті на підлозі, запах смереки, запах свічки, пампушків, яблучних завиванців й т.і. Я любила святкувати Різдво в Трускавці, у своєї тітоньки Наді, тоді вона жила у власній садибі з гарним садочком на березі озера. На другому березі озера, через місток, був засніжений ліс. Яка ж то краса- цей ліс і озеро взимку! Але зараз не про це, про Різдво.

 Різдво

Отож, ми з Танею і Володею, моїми двоюрідними сестрою та братом, а ще з їхніми друзями ходили колядувати по приватним хатам Трускавця. Скільки радості було в цьому колядуванні! Азарт що до заколядованих грошей, звідти гарний настрій, а ще ковзанки новими чобітками по слизькому, втрамбованому снігу. Сказати «Було дуже весело»-не сказати нічого. Хіба що я була наймолодша і тітонька Надя завжди боялась, що я застуджуся й тому на мене надягали декілька рейтузів, шкарпеток, зо три шапки й від цього я була схожа на матрьошку і мені було важко рухатись. Це мабуть єдине, що мене засмучувало. Але ж повернімося до свята.

різдво

На Святий вечір я все роблю так, як робила тоді моя бабуся Павліна, 12 пісних страв на вечерю- кутя, вареники з грибною мацянкою, пісний борщ з грибними «вушками», голубці з тертої картоплі, голубці з рисом та грибами, гриби мариновані, оселедці мариновані, бурачки (салат з буряка),  а ще випічка- калачі, пампухи, тістечка, «пляцки» й т.і. Обов’язкова молитва, свічечка, колядування, «перебрані» з вертепом-сценки з біблейських розповідей. Ці всі обряди роблять Різдво святом, незабутнім і незрівнянним ні з одним торжеством. Мені дуже хочеться щоб діти і внуки святкували Різдво саме так. Як людина «гибрид», яка ввібрала в себе львівсько-одеське виховання, можу сказати, що в Одесі не так урочисто святкують Різдво, як, скажімо, у Львові чи Трускавці. Єдиною відмінністю від інших свят є те, що в Одесі на Різдво носять вечерю похресники хресним — калачі, солодощі й за це їм дають гроші.
Звичайно я перенесла все що знала, все, чому навчилася на львівщині, в свою одеську сім’ю.

 вечеря

Але мама мого чоловіка частенько переносить святкування свого день народження на 6 січня, день, коли в моєму розумінні, має бути 12 пісних страв на столі, молитва перед вечерею і звичайно колядки. Звісно, там все не так. Стіл ломиться від розмаїття м’ясних страв й свято схоже більше на день народження чи Новий Рік. Це страшенна мука для мене, святкувати такий Святий вечір, це ніби в мене хтось вкрав Різдво. Авжеж, я розумію, що людина ні в чому не винна. Вона виросла і живе в іншому середовищі, а відмічати день народження в Різдво економніше. До того ж, це прекрасна людина, яка виховала мого чоловіка в дусі пошани до жінок, добрим та хорошим сім’янином, вона любить моїх дітей, пестить їх, піклується про них, купляє подарунки. Я не можу вказувати їй і не в силах змінити її. Людей зробила такими якими вони є зараз комуністична ідеологія в період СРСР. Багато лиха наробили комуністи. Але для чого про це згадувати під-час Різдвяних свят? 
 Тож я й мовчу… А вдома готую все так, як вважаю за краще й за потрібне.

 Ісусе маленький-улюблена коляда моєї мами.

Хай Різдвяна Божа ласка подарує тепло й щастя.
Хай Різдвяні світлі зорі знищать смуток і все горе.
Любов, радість і добро
Хай дарує Вам Різдво!!!

На нашому сайті є багато різдвяних колядок та привітань з Різдвом. Веселих всім свят!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


4 × восемь =

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Різдво. Святий вечір: Один комментарий