Великдень — українські традиції

Запись опубликована

відкритка до ВеликодняВеликдень, або ж  ВЕЛИКИЙ ДЕНЬ – це давня назва свята,  означає  християнське свято Воскресіння Ісуса Христа.

Це одне з  найважливіших християнських свят, яке є символом радості з приводу перемоги Ісуса Христа над смертю.

В переддень Великодня українці-християни готуються до свят: розписують писанки, коптять сало, випікають Паски, роблять «плесканки» з сиру.

В день Воскресіння Христового християни йдуть до церкви і освячують кошик з цим святковим провіантом.

великдень

Люди вітають один одного словами «Христос Воскрес!», їм відповідають «Воїстину воскрес!».

Сім’я урочисто сідає за святковий стіл, неодмінні Великодні обряди, у різних місцевостях України свої.

В нашій сім’ї протягом багатьох років на Великдень за святковим столом снідання починається з змагання, чия «крашенка» найміцніша. Ця гра дуже веселить всю родину. Куштуємо Паски — свої, мамині, бабусині, спілкуємось. Свято дуже світле, весняне та радісне.

Паски печуть  або в четвер (чистий четвер), або в субботу. В кожної господарочки свої секрети приготування і прикрашання Пасок. Як порядна господиня, готується до свята й Зозулечка:

Великдень

Паски, мій рецепт  (на рос. куличи):

  для тіста:
     5 склянок борошна
     1,5 склянки вершків
     1 стакан цукру
     250 г вершкового масла
     8 яєчних жовтків
     0,5 склянки родзинок
     1 ч. ложка солі
     100 г. дріжджів
     ванілін
     для глазурі:
     1 яєчний білок
     0,5 склянки цукру
     0,5 склянки води
     0,5 ч. ложки лимонного соку

Спосіб приготування:

Вершки злегка розігріти, розвести в них дріжджі, додати половину борошна, ретельно перемішати і поставити в тепле місце на 1-1,5 год Жовтки розтерти до білого кольору з цукром, додати розм’якшене масло і розтерти. Ізюм перебрати, промити, обшпарити окропом. Коли опара підійде, ввести розтерті жовтки і родзинки, тісто перемішати, додати решту борошна, трохи солі, ванілін, ретельно вимісити і знову поставити в тепле місце. Коли тісто збільшиться в об’ємі удвічі, вимісити його ще раз і знову дати піднятися.

Сформувати з тіста кулю, покласти його у форму, яка вистелена промасленим папером. Форма повинна бути заповнена не більше ніж на 3/4 висоти. Поставити паску в розігріту духовку і випікати 60-70 хвилин при температурі 200-220 ° С. Коли верх вироби зарум’яниться, накрити його мокрим папером. Готову паску вийняти з форми, остудити і змастити глазур’ю.

Щоб приготувати глазур, цукор залити гарячою водою, розмішати і тримати на слабкому вогні, постійно помішуючи і знімаючи піну, поки рідина не загусне. Зачерпнути трохи сиропу і опустити його в холодну воду. Якщо з охололого сиропу можна сформувати м’який кулька, він готовий. Зняти з вогню і остудити. Білок збивати до тих пір, поки він не збільшиться в об’ємі в 3-4 рази. Продовжуючи збивати, влити тонкою цівкою сироп, додати лимонний сік і розмішувати до тих пір, поки не вийде однорідна маса. Поставити глазур на слабкий вогонь і, помішуючи, нагріти приблизно до 60 ° С. Після цього глазур відразу ж нанести на паску.

Закінчити запис словами «Христос Воскрес!» ще не можна, бо ще не час, отож закінчу словами: гарного всім святкового настрою, пишних пасок усім господиням! З найщирішими побажаннями, Ваша Зозулечка

Ще по темі привітання з Великоднем

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


восемь + = 16

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Великдень — українські традиції: 6 комментариев
  1. Zozule4ka

    @Valentyn Bezruk: Так-так, Ваша правда! Дійсно, щоб Паска вийшла пишна та легка, потрібно місити доти, поки не почне відставати від рук. Це важко насправді, й потребує сили фізичної. Тому кажу, браво, гарний син в батьків

    ОтветитьОтветить

    Оценить комментарий: Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Valentyn Bezruk

    Не вийде. Я зранку піду батькам на допомогу тісто місити. В них якийсь рецепт, що треба місити тісто доки від рук відставати не почне. А я всяк час їм допомагаю, коли треба щоб допомогач був досить сильний, але невумний

    ОтветитьОтветить

    Оценить комментарий: Thumb up 0 Thumb down 0

  3. Valentyn Bezruk

    Гарні вийшли. Такий детальний рецепт, навіть я б, можливо, зробив

    ОтветитьОтветить

    Оценить комментарий: Thumb up 0 Thumb down 0

  4. Цибуля

    Молодець, Зозулька! Господиня!

    ОтветитьОтветить

    Оценить комментарий: Thumb up 0 Thumb down 0