Іван Мазепа

Запись опубликована

Іван Мазепа

Документальний фільм онлайн про гетьмана Мазепу. 

 Український гетьман, шляхтич Іван Мазепа. Яку роль зіграв він в історії України? Суперечки та протиріччя до цієї постаті тривають й досі. Атори фільму намагаються відтворити історичні події. Досить цікавий фільм для всіх, хто цікавиться історією України. Це не «Ілліада» Гомера, де через кохання розпочалася Троянська війна, це наша історія, а кохання гетьмана Івана Мазепи до Марії Кочубей вплинули на події, про які ми усі знаємо.

Іван Мазепа

 Часи змінилися. Моя тітонька у Трускавці проживає на вулиці Івана Мазепи. А особисто мене пов’язує з Іваном Мазепою та цими відомими історичними подіями те, що колись я співала у хорі  і саме музичний твір Радіона Щедріна на вірші Пушкіна був вирішальним, наш хор скрізь займав перші місця. 

 А. С. Пушкин. Отрывок из поэмы «Полтава»

Тиха украинская ночь.
Прозрачно небо. Звезды блещут.
Своей дремоты превозмочь
Не хочет воздух. Чуть трепещут
Сребристых тополей листы.
Луна спокойно с высоты
Над Белой-Церковью сияет
И пышных гетманов сады
И старый замок озаряет.

И тихо, тихо все кругом;
Но в замке шепот и смятенье.
В одной из башен, под окном,
В глубоком, тяжком размышленье,
Окован, Кочубей сидит
И мрачно на небо глядит.

Заутра казнь. Но без боязни
Он мыслит об ужасной казни;
О жизни не жалеет он.

Як відомо, хитрість-національна українська риса. Тож хто такий Іван Мазепа, зрадник чи хитрий українець, який діяв в інтересах своєї держави? Це залежить під яким кутом дивитися, з-за якого паркану. 

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.


три × 6 =

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>